Fem enkla videotips för att skapa roliga informativa videor

När jag, Anna, var på en resa för att cykla mountainbike i Spanien och sedan skriva om det, imponerades en av reskamraterna av mitt tips att vrida ur nytvättade blöta cykelkläder i en handduk, för att de skulle torka snabbare, och Anne filmade det på skoj. Jag gjorde sen fler filmer och kallade dem ”Dagens tips från coachen.”

Dessa videor är inte planerade utan tillfället fångas utifrån det som sker omkring mig där och då. Det kallas på kommunikationsspråk strategisk improvisation – jag behövde ha material till min blogg om mountainbike (det strategiska), och fick snabbt fram mobilkameran när något oväntat hände (improvisation).

Videorna är lekfulla och långt ifrån perfekta och handlar om mer eller mindre viktiga saker. Men det jag vill förmedla med dem här är: det behöver inte alltid vara komplicerat att göra en enkel men trevlig eller rolig samt informativ video för sina sociala kanaler.

Användningsområden i företagskommunikation där detta arbetssätt kan användas är exempelvis: internkommunikation, rapporter från en mässa, produktdemonstrationer, personalmöten och mycket mer.

Tre enkla videotips:

  • Du behöver bara en mobilkamera, men gärna en bra.
  • Du behöver inte alltid manus, fånga ögonblicket och människan.
  • Gör det i en enda kort tagning, och du slipper redigera.
  • Behöver du redigera finns många gratisprogram, för oss som använder iPhone är det lätt att använda iMovie.
  • Ska du redigera, gör en kopia av videon först, så har du orginalet kvar. I iPhone kan man t.ex. göra det genom att markera videon i kameran och sen välha “dulicera”.

Här kan se du videor i serien ”Tips från coachen”

Summa summarum: Våga filma! Det kan bli riktigt bra och roligt även med enkla medel!

Stort tack till medverkande i filmerna: mina fina cykelkompisar Anne, Emma, Pernilla, Lotta och Linnéa för att ni låter mig använda dessa videor här för att exemplifiera hur en enkel film kan innehålla väldigt mycket ♥♥♥!

Lycka till!

Vill du veta mer? Hör av dig till info@tribelounge.se.