Tipsen som får din PowerPoint-presentation att bli suverän!

Tidigare har vi ställt oss frågan om vilka som använder PowerPoint idag? Svaret vi kom fram till att vi vet att det är väldigt många som gör det – så enkelt är det! Företag håller fortfarande presentationer och föredrag och PowerPoint är fortfarande ett av de mest användbara verktyg som finns på marknaden idag. Så varför inte grotta ner sig lite till i PowerPoints värld och berätta hur du ska prioritera och göra din presentation… Presentabel och riktigt bra!

De flesta av oss tolkar och tar in information bäst genom visuell kommunikation – det är sen gammalt. Därför är ju PowerPoint ett ypperligt verktyg att använda för att få din publik att ta till sig ditt budskap optimalt!

Hur en presentation ofta går till

Du sitter på en företagspresentation och dess VD tar ton. Hen är övertygande och affärsidén låter fantastisk. Men något stämmer inte… Du ser inte vad som står på projektorduken framför dig, texten är för liten. Och även om det var så att du skulle se vad det stod skulle du aldrig orka läsa den, för det är alldeles för mycket text. Och vad är det där för bilder, de är gryniga och som tagna från din gamla VGA-kamera från tidigt 2000-tal.

Att få den känslan det är ju inte alls bra. Som presentatör tappar du  i det läget både trovärdighet och professionalism. För även om din affärsidé och dina produkter håller världsklass, kan du tappa allt på en millisekund – bara för din PowerPoint håller måttet.

Ta det här som exempel

Vilken startslide för en presentation som Kommunikatör & Designer känns mest professionell, tidlös och förtroendeingivande?
Självklart den övre! Den nedre skärmen har flera dåliga exempel som du kan undvika genom att kolla igenom våra tips!

7 tips som fulländar din
PowerPoint-presentation!

1. Rensa texten

Ingen orkar läsa din omvärldsanalys på 10 stycken A4-sidor eller din detaljrika affärsstrategi. Om dina mottagare ska ägna så pass mycket tid på att läsa text kommer det inte komma ihåg ett smack om vad du faktiskt säger. Så se till att rensa i texten, hitta de viktiga i budskapet och tillåt dig själv att ta plats! Det krävs lite mer av dig som presentatör, men det är väl så det ska vara? Du ska vara i fokus!

2. Prioritera ditt innehåll

Punkten hör till viss del med föregående. Du måste kunna sortera vad som är viktigast för dina mottagare. Arbeta med vad du vill att ögat ska falla först på. Är det illustrationen på verksamhetsmodellen eller är det rubriken? Beroende på vilket element du vill prioritera och förtydliga väljer du storlek, färger och placering efter det.

3. Ha en röd tråd

En enhetlig presentation är en professionell presentation. En tumregel är inte ha mer än 2 typsnitt och 2-3 huvudfärger. Välj med omsorg och smak, undvik skrikiga färger och ”roliga” typsnitt. Men om du har en grafisk guide att förhålla dig till, easy-peasy – riktlinjerna är klara och använd då de!

4. Låt presentationen andas

Visste du att luft (tomma ytor) är ett av de enklaste sätten att skapa fokus i en presentation? Det är en snyggare sätt att generera fokus än att sätta en stor blaffig skrikröd pil mot det du vill visa. Skapa harmoni och på så vis tydlighet i ditt material.

5. Kvalitet i bildval

Pixliga bilder är ingen höjdare. Och har du inga bra bilder då kan du faktiskt helt strunta i att ta med bilder i presentationen. Det gör inte dig eller dina mottagare gladare, utan är endast en faktor till en sämre presentation. Om du däremot har riktigt schyssta bilder av hög kvalitet, låt de ta plats i din presentation.

Psst! Det finns flera bilbanker på webben som erbjuder fantastiska bilder.
Glöm dock inte att ha koll på licenser!

6. I det enkla bor det vackra

Precis som Ernst Kirschsteiger påstår i sitt citat. Men det ligger ändå något i det där lätt klyschiga citatet. Konstla inte till det med flashiga, förmodligen ganska osmakliga bilder och illustrationer. Du kommer långt med lite enkelhet.

7. Spara som mall

Är du nöjd nu? Ja, varför ska du uppfinna hjulet igen och skapa en ny presentation från scratch nästa gång du ska upp på scen. Se till att spara ner din presentation som mall eller var så strukturerad som du bara kan och lägg dina satta grafiska element i bakgrundmallen. Enklare blir det inte!

Spara som mall: Arkiv > Spara som mall.

Gå in i bildbakgrunden: Visa > Original > Bildbakgrund.

Ska vi fixa din “bästa PowerPoint” ever?

Att skapa en snygg och relevant presentation kan vara lurigt. Ta hjälp av oss på The Tribe Lounge genom att kontakta mig, Albin på 076-116 62 58 eller skicka iväg ett mail genom att klicka på knappen.

Vi har hjälpt flera stora börsnoterade företag med presentationsmaterial och hjälper gärna er för att ta er affär till nästa nivå!

Maila Albin!

Det här gör vi inom PowerPoint:

  • Vi skapar vi en helt ny grafiskt utformad PowerPoint-mall med allt från vart loggan placeras, hur punktlistor ska se ut och färgteman och placering av olika element.
  • Vi sätter vi ihop flera presentationer skapade av många olika personer till en enhetlig snyggt utformad och kommunikativ presentation.
  • Vi tar fram hela företagspresentationen från grunden med både formgivning, budskap och relevant innehåll.
  • Vi konkretiserar ett komplext material till något som kan förstås och visas genom din presentation
  • Vi gör mer avancerade presentationer med snygga tabeller för presentation av finansiella siffror.
  • Vi designar de viktiga modeller och den bärande grafik du behöver i ditt varumärkes profil så du slipper PowerPoint-modellerna eller trista process-scheman.
  • Vi skapar flera bildbakgrunder och layouter, tematiserar och styr upp er befintliga mall. Kanske ett tema för externt bruk och ett för internt, eller andra behov ni har.

Jag behöver hjälp & mailar Albin!